Fyra tips för att skapa effektiva självgående team

Transformation | Peter Horvath

Det är en fantastisk upplevelse att se när ett team blir effektivt! Det sprakar av energi och vilja att göra en så bra produkt som möjligt. Efter att ha jobbat med ett antal effektiva team vill jag dela med mig av några tips kring hur ett team blir effektivt och självgående.

Tänk dig detta…

Du är projektledare på ett mediabolag och har ett häftigt projekt under utveckling åt en högprofilkund. Du kommer in till jobbet på morgonen med en latte i handen och det är dags för morgonmötet. Teamet är samlat och redo, men istället för att alla i teamet turas om att berätta vad de ska göra är det en person som talar för teamet. Hon säger:

– Vi tycker att det bästa för produkten är att…

Hon berättar om fyra, fem punkter, varav teamet bestämt att de ska arbeta med två. Hon avslutar med att bekräfta att teamet inte har några hinder. Du berättar vad du ska göra under dagen och frågar om det finns något som du kan hjälpa till med.

Du går till ditt skrivbord i det öppna kontorslandskapet och märker att två medlemmar ur teamet stannat kvar och diskuterar något. När du senare tittar till teamet märker du en febril aktivitet. Det diskuteras om produkten på flera ställen. Några utvecklare står och tittar på en monitor tillsammans och pratar, pekar på skärmen och gestikulerar med stor entusiasm. På eftermiddagen kommer ett mail med information om att första fungerande versionen av uppgifterna som teamet pratade om på morgonen finns på servern.

Detta kanske låter som ett stycke ur en Hollywoodfilm, men det är det inte. Historien handlar om ett självgående team på en av mina tidigare arbetsplatser inom datorspelbranschen.

Hur skapar man effektiva självgående team? Här är mina tips!

1. Förvänta dig det beteende du vill ha!
Förväntar du dig att medarbetarna tänker själva, eller är de detaljstyrda av sina chefer? Om man inte är betrodd med eget tänkande på arbetsplatsen kommer det aldrig att ske, utan folk kommer att vänta på instruktioner.

2. Tillåt misstag!
Har ni en kultur där det är ok att inte alltid lyckas så länge man lär sig något? När man är rädd för att misslyckas kommer ingen någonsin att ta ett initiativ. Att tänka själv och våga ta initiativ är grundläggande egenskaper i ett effektivt team.

3. Låt det ta tid!
All forskning i ämnet effektiva team pekar på att det tar tid. Det stämmer också överens med mina erfarenheter. Det visar sig nämligen att när människor ska samarbeta så måste det ske en utveckling inom teamet. Denna utveckling omfattar fyra steg och brukar ta runt sex månader att ta sig igenom. Det har också visat sig att teamet rör sig bakåt i utvecklingen om man lägger till eller tar bort medlemmar.

4. Släpp kontrollen!
För att ett självgående team ska lyckas måste de ha förtroendet från sina ledare. Det betyder att chefen eller ledaren måste släppa kontrollen och lita på att teamet gör det bästa för produkten/företaget. Detta är ett svårt men viktigt steg. Ett självgående team har ofta inbyggda mekaniker för självlärande och en vilja att briljera. Det är dock fortfarande viktigt att ge snabb feedback på både saker som går bra och sådant som teamet kan göra bättre.


Visa alla blogginlägg

Senaste blogginläggen